Hoe verberg je je IP adres?

Je IP-adres is eigenlijk je eigen digitale huisadres. Hiermee kunnen derden meer te weten komen over je locatie en internetproviders; cybercriminelen kunnen het gebruiken om toegang te krijgen tot andere met het internet verbonden apparaten. Bovendien kunnen IP-adressen worden gebruikt om via geo-targeting locatiegebonden advertenties weer te geven of Google-zoekresultaten te leveren.

Wil je weten wat de eerste stap is naar meer privacy op het internet? Verberg je IP-adres!

Wat is een IP-adres en waar dient het voor?

Technisch gesproken is een IP-adres opgebouwd volgens de IPv4-standaard. Dat betekent dat het begint met vier getallen tussen 0 en 255, met verder blokken van getallen en enkele cijfers gescheiden door een punt. In de praktijk ziet het er ongeveer zo uit: 192.168.0.1. Wat maakt een IP-adres zo speciaal? Zijn unieke karakter! Net zoals iedereen in het “echte leven” een woonadres heeft met straat en huisnummer, heeft elke internetverbinding een IP-adres. Alleen al om deze reden is het sterk aan te bevelen er net zo zorgvuldig mee om te gaan als met je huisadres.

Bovendien wordt het IP-adres toegewezen door de Internet Service Provider (ISP), d.w.z. het bedrijf dat over de eigen internetverbinding beschikt. Dit kan ertoe leiden dat meerdere partijen hetzelfde IP-adres hebben, bijvoorbeeld in een studentenhuis. Normaal gesproken heeft elk huishouden echter een uniek IP-adres. Of dit bij elke nieuwe inbelverbinding naar een internetverbinding verandert of constant blijft (statisch IP) hangt af van de ISP.

Wanneer is het verstandig om je IP-adres te verbergen en waarom?

Derden kunnen alleen via een IP-adres toegang krijgen tot je thuisnetwerk. Zij zijn ook in staat om de internetverbinding en de bijbehorende apparaten te lokaliseren. Er zijn dus verschillende redenen waarom het zinvol is je IP-adres te verbergen. De belangrijkste daarvan zijn privacy, geo-blocking en het minimaliseren van je digitale voetafdruk.

Privacy

Ongetwijfeld de belangrijkste reden. Privacy en anonimiteit op het internet zijn waardevolle zaken die veel mensen om begrijpelijke redenen willen beschermen. Derden kunnen je IP-adres gebruiken om hun eigen agenda na te streven en jou of de mensen in je omgeving schade te berokkenen. Dit is in het mildste geval mogelijk via gerichte reclame en met behulp van geo-targeting. Veel erger zijn mogelijke oplichtingspraktijken of zelfs externe toegang tot het netwerk. Dit laatste geval wordt als cybercriminaliteit beschouwd en doet zich voor bij ransomware, waarbij het netwerk en de computer worden geblokkeerd totdat losgeld is betaald – een eerdere toegang was mogelijk dankzij de kennis van het IP-adres in kwestie.

Ondanks GDPR en andere maatregelen om je online privacy en gegevens te beschermen, zullen je persoonsgegevens verzameld blijven worden zolang je IP-adres bij iedereen bekend is.

Een andere complicatie, ook al is dit in landen als Nederland onbeduidend, zijn repressieve regimes. Veel mensen over de hele wereld zijn genoodzaakt hun surfgedrag te verbergen, omdat repressieve regimes het internetgebruik actief beperken of controleren. Het verhullen van het IP-adres zou in deze omstandigheden de beste oplossing zijn (en is dat ook). Vaak gaat het om internetgebruikers uit China, Saudi-Arabië, Dubai, Iran, maar ook uit Rusland en Turkije.

Succesvolle omzeiling van geo-blocking

Sommige inhoud op het internet is alleen beschikbaar voor mensen uit een bepaalde regio. Bekende voorbeelden hiervan zijn streamingplatforms zoals Netflix of het online-aanbod van grote kranten. Auteursrechtelijke voorschriften zijn meestal de belangrijkste reden waarom bedrijven gebruik maken van geo-blocking. Zoals eerder vermeld, kan het IP-adres zelf worden toegewezen aan een relatief exacte locatie. Het bepalen van het land van herkomst is in dit verband geen probleem.

Als je daarentegen je eigen IP-adres verhult, gebruik je een ander IP-adres als proxy. Deze worden aan derden doorgegeven, ook al is het in werkelijkheid niet het IP dat de Internet Service Provider aan het betreffende huishouden of de internetverbinding heeft toegewezen. Daardoor is het mogelijk om geo-blocking te omzeilen, omdat de website in kwestie dan de locatie van het “nieuwe” IP gebruikt.

Als een IP dus op de VS is ingesteld, kunnen gebruikers inhoud bekijken die eigenlijk alleen voor inwoners van dat land is bedoeld.

Minimaliseer de digitale voetafdruk

IP-adressen worden door derden gebruikt om digitale bestanden aan te maken. Als bijvoorbeeld een bericht op Facebook wordt gepubliceerd, kent Facebook niet alleen het eigenlijke bericht en de inhoud ervan, maar ook het IP-adres dat werd gebruikt om het te publiceren. Wie zijn IP-adres verhult, verkleint dus ook zijn eigen digitale voetafdruk en maakt het moeilijker om zijn eigen surfgedrag te traceren.

Welke opties zijn er om een IP-adres te verbergen?

Je weet inmiddels om welke redenen je een IP-adres moet verbergen. Gelukkig zijn er verschillende efficiënte manieren om dat te doen, zonder aan comfort of internetsnelheid in te boeten. Een aantal van de volgende opties zijn zelfs zonder enige beperking mogelijk – waarmee het verbergen van IP-adressen wordt bepleit en tegelijkertijd een grote stap wordt gezet in de richting van meer privacy over de hele linie. Het gaat met name om het gebruik van een VPN-dienst, de Shellfire Box, proxyservers, het gebruik van een openbaar WLAN-netwerk en de Tor-browser.

Als eerste de beste opties: VPN of Shellfire Box

VPN staat voor “Virtual Private Network”. De manier waarop VPN-software werkt, is door een versleutelde verbinding tot stand te brengen met een VPN-server, die kan worden gebruikt om verbinding te maken met het internet. Als je een betrouwbare VPN-provider zonder logbestanden (zoals Shellfire) hebt gekozen, blijft je eigen IP-adres vrijwel onmogelijk te achterhalen.

De VPN-software moet geïnstalleerd worden op elk apparaat dat verbinding maakt met het internet en waarvan het IP-adres verborgen moet worden. De Shellfire VPN-client is momenteel beschikbaar voor de volgende besturingssystemen:

Om je IP-adres te verbergen, download je gewoon onze app voor jouw besturingssysteem, volg je de instructies op het scherm en kun je aan de slag. Onze Shellfire VPN is beschikbaar als zowel een gratis als betaalde Premium versie, die beschikbaar is voor ongeveer 5 € per maand.

Klik hier voor meer informatie over de Shellfire VPN.

Dit is nog makkelijker met een Shellfire Box, een 4K VPN-router die werkt met Apple TV, Amazon Fire Stick, maar ook gameconsoles zoals Xbox, PlayStation 5 en zelfs Nintendo Switch. Hierdoor kun je de Shellfire VPN-service zelfs gebruiken op apparaten die geen VPN-ondersteuning hebben. In de onderstaande video zie je hoe eenvoudig het te bedienen is.

De Shellfire Box werkt met een gloednieuw Wireguard-protocol, dat zo snel werkt dat je zelfs video’s in 4K-resolutie kunt streamen. Downloads zijn mogelijk tot 50 Mbps, afhankelijk van je verbinding. De servers die worden gebruikt om het IP-adres te verhullen, bevinden zich in 37 landen, wat bijzonder waardevol is wanneer je geo-blocking wilt omzeilen. Mensen met minder technische kennis zullen tevreden zijn, want de Shellfire Box is een effectieve, eenvoudig te gebruiken hardware-VPN, die via plug-and-play wordt aangesloten. Deskundige technische kennis is dus niet vereist.

Klik hier voor meer informatie over de Shellfire Box.

Openbaar WLAN-netwerk

Een relatief eenvoudige methode, maar met veel beperkingen. In dit geval wordt een openbaar toegankelijke verbinding gebruikt in plaats van de binnenlandse internetverbinding, zodat het betreffende apparaat draadloos kan inbellen (WLAN). Het spreekt dus vanzelf dat het IP-adres dan dat van het openbare netwerk is, waarop vele andere gebruikers zijn aangesloten. Als individu ben je dus in feite verloren tussen de massa.

Toch zijn er ook heel wat nadelen. Enerzijds is een publiek WLAN niet altijd beschikbaar, en anderzijds zijn ze kwetsbaar voor aanvallen van hackers. Je eigen digitale voetafdruk in het netwerk is misschien niet te vinden via je IP-adres thuis, maar kan in een slecht beveiligd netwerk wel gemakkelijk op frauduleuze wijze worden achterhaald. Daarom mogen privégegevens of wachtwoorden nooit worden ingevoerd in een openbaar WLAN-netwerk of mag men alleen via VPN verbinding maken met het openbare WLAN-netwerk.

Proxy Server

Proxy service providers leveren hun eigen servers die het Internet en het toestel met elkaar verbinden. Dit betekent dat ze relatief vergelijkbaar werken met VPN’s, maar ze zijn meestal trager. Bovendien dragen proxy-verbindingen slechts een bepaald deel van je gegevens over via de proxyserver – je eigenlijke IP-adres kan nog steeds elders zichtbaar zijn. Bovendien is het van essentieel belang dat de aanbieder van de proxy-dienst de verzonden gegevens vertrouwelijk behandelt – ze komen immers op zijn server terecht.

Om deze reden zijn gratis proxydiensten zeer zelden aan te raden, vanwege het grote risico dat gegevens door derden worden onderschept of dat de provider niet zo gerenommeerd is als hij beweert te zijn.

Tor Browser

Tor-Browser is ontwikkeld op basis van Firefox en is vooral gericht op technologisch onderlegde gebruikers. De browser biedt volledige, onbeperkte toegang tot het internet en zelfs tot het dark net. Versleuteling en onion relays maskeren het IP-adres, wat een hoge mate van anonimiteit garandeert.

Er zijn echter twee nadelen: de Tor-browser is traditioneel wat trager, en tegelijk kan de installatie ervan een onoverkomelijk obstakel zijn voor mensen die minder technologisch aangelegd zijn.

Hoewel de Tor browser wordt beschouwd als een zeer veilige optie voor anoniem browsen, laat de overdrachtssnelheid veel te wensen over.

Is het verbergen van je IP-adres voldoende om volledig anoniem online te blijven?

Honderd procent anonimiteit en veiligheid zijn geen haalbare doelstellingen. Het traceren van iemands digitale voetafdruk is uiteindelijk een kwestie van technologische capaciteit en financiële middelen. Het is onvermijdelijk dat inlichtingendiensten erop vertrouwen dat volledige onzichtbaarheid onmogelijk blijft.

Een voorbeeld is de “Five Eyes Alliance”, een alliantie van inlichtingendiensten die gegevens en activiteiten uitwisselen die in noodsituaties zijn verzameld. Voor gewone situaties is het verbergen van je IP-adres echter absoluut voldoende.

Natuurlijk moet je er ook op letten dat je geen sporen achterlaat als je dat niet wilt. Als je je bijvoorbeeld via je e-mail registreert voor een dienst, blijf je op de een of andere manier identificeerbaar, zelfs als je je eigenlijke IP-adres verhult.

5/5 (3)

How did you like this post?