Hoe kan ik anoniem browsen met Chrome?

Privacy op het internet wordt steeds belangrijker, omdat vrijwel alles wat we online doen door verschillende diensten wordt gevolgd. Als je dus niet gevolgd wilt worden en je gegevens voor jezelf wilt houden, moet je er alles aan doen om zo onzichtbaar mogelijk te zijn als je onderweg bent. Bovendien kun je via je internetprovider worden geïdentificeerd aan de hand van je IP-adressen, zodat je snel bij je gegevens kunt. Spam, ongewenste waarschuwingen en gegevensmisbruik zijn dus op elk moment mogelijk. Om te voorkomen dat dit gebeurt tijdens het browsen op Google Chrome, moeten enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen. In dit artikel leggen we uit wat je moet doen om privé te browsen op Chrome.

Waarom wordt het aanbevolen om anoniem te browsen met Google Chrome?

Privacy online is van groot belang. Je wilt niet dat je surfgedrag, gegevens of je locatie worden vastgelegd door verschillende diensten. Daarom is het belangrijk om online zo onzichtbaar mogelijk te zijn en jezelf te beschermen. Bekijk de opties voor privé surfen op het web in Google Chrome.

Hoe kan je anoniem browsen met Google Chrome?

Er zijn verschillende oplossingen en stappen die je kunt nemen om anoniem op het web te surfen met Google Chrome. Ten eerste is er de incognitomodus van Chrome. Je kunt ook een VPN-dienst gebruiken of verbinding maken met het internet via het Tor-netwerk. Vaak biedt een combinatie van de verschillende methoden en diensten de beste oplossing.

VPN voor Google Chrome

Wij raden je aan een VPN-client te gebruiken die geen logbestanden aanmaakt, zoals Shellfire VPN, om je echte IP-adres aan niemand bloot te stellen. De VPN werkt onafhankelijk van je browser en beschermt je bij het downloaden of surfen op het net met andere browsers zoals Firefox.

Je kunt een algemeen overzicht krijgen van de belangrijkste voor- en nadelen van VPN in een artikel dat we enige tijd geleden hebben gepubliceerd.

Op dit moment is Shellfire VPN beschikbaar voor de volgende besturingssystemen:

Om je IP-adres op Chrome te verbergen, hoef je alleen maar onze app voor je besturingssysteem te downloaden, de instructies op het scherm te volgen en je bent klaar. Onze Shellfire VPN is zowel gratis beschikbaar als met een betaalde premium versie, die beschikbaar is voor ongeveer 5 per maand.

Klik hier voor meer informatie over de Shellfire VPN

Incognito Mode op Google Chrome

De incognitomodus van Chrome is heel eenvoudig in te stellen en te gebruiken. Maar hoewel het niet voor de hand ligt, biedt deze modus voor veel gebruikers een beperkende beveiliging. Wanneer de incognitomodus is ingeschakeld, voorkomt de browser dat gegevens over je surfgedrag lokaal worden opgeslagen en wordt ook het gebruik van cookies of andere trackingframes voorkomen.

Dit betekent dat mensen die je computer gebruiken niet meer kunnen bijhouden welke websites je hebt bezocht. Anderzijds laat je ook in de anonieme modus online sporen van jezelf achter en kun je op elk moment worden geïdentificeerd, meestal aan de hand van je IP-adres.

Ga naar de officiële ondersteuningspagina van Google waar de incognitomodus wordt uitgelegd

Tor Network op Google Chrome

Het Tor-netwerk heeft vooral naam gemaakt als toegangspoort tot het zogenaamde dark net, maar is eigenlijk om een heel andere reden ontwikkeld. Het werd ontworpen om anoniem browsen mogelijk te maken en zo mensen zoals journalisten in dictaturen te beschermen tegen represailles. Toegang tot het Tor-netwerk is heel eenvoudig en kan worden ingesteld met Chrome.

In principe kan het Tor-netwerk ook met Chrome worden gebruikt, maar voor de meeste gebruikers en omwille van de eenvoud raden wij aan om de Tor-browser te gebruiken bij toegang tot het Tor-netwerk.

Toch moet je beseffen dat je niet 100% anoniem bent als je het Tor-netwerk gebruikt, zoals vele nieuwsberichten de laatste jaren hebben aangetoond. Dat komt omdat opsporingsdiensten met de nodige macht en gerechtelijke bevelen gebruikers van het Tor-netwerk kunnen identificeren. Maar omdat dit altijd veel moeite kost, heeft de gemiddelde gebruiker meestal niets te vrezen en kan hij het Tor-netwerk gebruiken om zo veilig mogelijk het internet op te gaan.

Proxy-Server op Google Chrome

Een proxy-server fungeert min of meer als een schakel tussen jou en het internet. Als je een proxy-server hebt ingesteld, wordt je verzoek naar een webpagina van Google Chrome eerst doorgestuurd naar de proxy en door deze verwerkt. Dit betekent dat je IP-adres en locatie niet meer kunnen worden herkend door de eigenlijke website.
Toch zijn proxy servers nu niet erg populair omdat ze slechts een klein deel van de communicatie versleutelen, en ingewikkeld in het gebruik zijn. Daarom geven de meeste gebruikers de voorkeur aan een VPN-client boven een proxyserver, omdat deze veel gemakkelijker te bedienen is en een betere beveiliging belooft. Vroeg of laat zullen proxy-servers dus geleidelijk worden afgeschaft.

Proxyservers zijn minder populaire alternatieven voor VPN, onder meer omdat ze alleen bepaalde gegevens beschermen die naar het internet worden overgebracht en niet je volledige verbinding.

Is het legaal om VPN te gebruiken op Google Chrome?

Het gebruik van VPN-clients op Google Chrome is legaal en eenvoudig. Het opzetten van een virtueel privé-netwerk is geen misdaad en ook niet verboden. Duizenden bedrijven gebruiken zo’n VPN, bijvoorbeeld wanneer hun werknemers vanuit hun thuiskantoor toegang moeten hebben tot de servers en gegevens van het bedrijf. Daarom kan het gebruik ervan in de nabije toekomst niet worden verboden.

Bovendien zijn er enorm veel aanbieders van VPN-netwerken die goed betaald worden voor hun diensten als premium VPN’s. Je hoeft je je dus geen zorgen te maken over de juridische aspecten van VPN-gebruik.

Kun je anoniem downloaden als je een VPN gebruikt met Google Chrome?

Het korte antwoord op deze vraag is ja. Maar of het zinvol en doelgericht is, hangt grotendeels af van het type en het ontwerp van de VPN. Dit komt omdat een VPN-netwerk normaal gesproken langzamer is dan de eigenlijke internetverbinding vanwege de meervoudige datatransmissies. Dit is nauwelijks merkbaar bij het online browsen of het bekijken van video’s, maar bij het downloaden kunnen er aanzienlijke vertragingen optreden.

Hoe beter het VPN-netwerk, hoe hoger de snelheden. Met een premium VPN-client (zoals Shellfire) is het dus mogelijk om zonder problemen anoniem te downloaden.

Conclusie

Privé browsen met Google Chrome is in principe mogelijk, maar vereist wel enige voorbereiding. Bovendien kun je zelfs gratis genieten van online anonimiteit, maar dan moet je wel inleveren op gebruiksgemak of functionaliteit. Als je volledig privé wilt browsen zonder veel kwaliteitsverlies, kun je niet om het gebruik van een premium VPN-client heen. Met een premium VPN-client kun je genieten van alle voordelen van anonimiteit zonder dat je te maken krijgt met de nadelen.

5/5 (2)

How did you like this post?