VPN zonder logbestanden: Is dat mogelijk?

Veel internetgebruikers willen graag volledige anonimiteit en veiligheid op het internet. Dit kan tot op grote hoogte worden bereikt met een VPN-dienst, maar alleen als er geen logbestanden worden opgeslagen. Maar bestaan er überhaupt VPN’s zonder logbestanden? Jazeker, want sommige aanbieders, zoals bijvoorbeeld Shellfire, slaan helemaal geen gegevens op!

Wat zijn logbestanden?

De term “logbestanden” kan worden opgevat als loggegevens. Deze gegevens worden meestal naar de internetprovider gestuurd. Het bedrijf kan bijvoorbeeld activiteiten volgen en soms zelfs de gegevens doorgeven aan de autoriteiten, derden of reclamemedia. Met een VPN-verbinding kan de IPS (Internet Service Provider) deze activiteiten niet meer registreren. In theorie zou de VPN-provider echter wel logbestanden kunnen registreren.

Daarom is het essentieel dat je iets weet over de VPN provider in kwestie. Het is belangrijk om te weten welke gegevens worden geregistreerd, of er externe hulpmiddelen zijn, in welk land het bedrijf is gevestigd, enzovoort. Er wordt bij logbestanden onderscheid gemaakt tussen:

 • Verbindingsprotocollen: Deze gegevens bestaan uit de gebruikte VPN-server, de hoeveelheid overgebrachte gegevens, de datum en duur van de verbinding en de inkomende en uitgaande IP-adressen. Een goede provider zal ook deze gegevens niet opslaan.
 • Gebruikslogs: Deze gegevens omvatten de gedownloade bestanden, de bezochte pagina’s en de gebruikte software. VPN-aanbieders mogen echter geen gebruikslogs bijhouden.

Als je het veilig wilt spelen, moet je een “no logs” mentaliteit aannemen. Een goede VPN provider kan dit ondersteunen.

Hoe anoniem zijn VPN's?

Als een VPN-verbinding verbindingsprotocollen of gebruiksprotocollen opslaat, is er van anonimiteit geen sprake. (Bron: scyther5/123RF)

Slaat Shellfire logbestanden op?

Bij Shellfire maken we geen logbestanden aan en zijn we ook onderworpen aan strikte regels inzake gegevensbescherming omdat ons hoofdkantoor in Duitsland gevestigd is. Dat betekent het volgende:

 • We houden geen logs bij over het gebruik van je VPN-verbinding.
 • Er worden geen verbindingstijden opgeslagen en er wordt geen sessie-informatie bewaard.
 • We slaan geen verkeersgegevens, IP-gegevens of andere gegevens op.
 • Dit betekent ook dat geen gegevens aan derden worden doorgegeven.

Bij ons kun je absoluut veilig en anoniem op het web surfen met een VPN-verbinding.

De Shellfire App en Shellfire Box

De eenvoudigste manier om een VPN-verbinding met Shellfire te maken, is door onze gratis Shellfire-app te gebruiken. Je kunt deze app downloaden op smartphones, tablets, desktop pc’s of laptops.

 • Downloaden voor Windows
 • Downloaden voor Mac OS X via App Store
 • Downloaden voor Android via Google Play
 • Downloaden voor iOS via App Store

More than 250 000 users already rely on this service, which works completely without logging files. Another option is the use of the Shellfire Box. This is hardware, i.e. a small VPN router, that you can set up in your home.

Meer dan 250 000 gebruikers vertrouwen reeds op deze dienst, die volledig zonder logboekbestanden werkt. Een andere optie is het gebruik van de Shellfire Box. Dit is hardware, d.w.z. een kleine VPN-router, die je bij je thuis kunt installeren.

Dit is nodig als er geen apps kunnen worden geïnstalleerd op je apparaten (bijv. op Smart-TV, PlayStation, Xbox, Apple TV or Amazon’s Fire TV Stick). Met dit apparaat kun je:

 • een back-up maken van al je apparaten
 • elke vorm van censuur of blokkering omzeilen
 • een virtuele positie innemen
 • de Box gebruiken via plug and play

Steek de stekker in het stopcontact, maak verbinding met je eigen internetrouter, verbind het gewenste apparaat met de Box en je kunt aan de slag. Selecteer gewoon de locatie die je nodig hebt.

Veelgestelde vragen over logbestanden en VPN

Slaat een VPN standaard logbestanden op?

Niet altijd, maar het hangt helemaal van de situatie af. Veel providers op de markt verzamelen logs, en er zijn maar een paar providers die het zonder kunnen.

Hoe weet je of een VPN logbestanden opslaat?

Dit is niet altijd duidelijk, aangezien veel providers hun beleid niet expliciet vermelden. Je kunt (in de meeste gevallen) aannemen dat een VPN-provider die geen duidelijke verwijzing naar logbestanden maakt, deze zeker opslaat. Als dat niet zo was, zouden ze het dan niet openbaar maken?

Nog een hint: als een VPN-provider tarieven aanbiedt met een datalimiet, dan worden logbestanden of gebruikersactiviteiten in elk geval gelogd. Anders zou de limiet niet gehaald kunnen worden. Als er dus geen beperkingen zijn, dan is het mogelijk dat de VPN functioneert zonder logbestanden op te slaan.

Conclusie

Tegenwoordig speelt veiligheid op het internet een steeds belangrijkere rol. Het is geen wonder dat steeds meer gebruikers vertrouwen op een VPN-dienst om hun verbinding veilig en anoniem te maken. Maar wat heeft het voor zin om de internetprovider de toegang tot je gegevens te ontzeggen als de gegevens vervolgens door de VPN-provider worden verzameld?

Om deze reden zijn VPN’s zonder logbestanden erg populair. Shellfire maakt deel uit van dit soort providers en slaat geen gebruikersgegevens op. Met de Shellfire App of Shellfire Box ben je dus zo echt anoniem en veilig online als je maar zijn kunt.

Afbeelding: alphaspirit/123RF

5/5 (2)

How did you like this post?