De belangrijkste voor- en nadelen van VPN: Een overzicht

Denk je erover om een VPN-client te gebruiken? Misschien ben je niet 100% zeker of een VPN de juiste oplossing is voor jou. Of misschien ben je geïnteresseerd in de voor- en nadelen van het gebruik van een VPN? Dan ben je precies op de juiste plaats.

In dit artikel laten we je de voor- en nadelen van VPN’s zien en helpen we je beslissen of je een VPN-client moet gebruiken.

In het kort: Hoe werkt een VPN?

Voordat we ingaan op de voor- en nadelen van VPN’s, willen we graag een korte samenvatting geven van wat een VPN is en hoe ze werken. Als je ook geïnteresseerd bent in de technische details, raden we je ons uitgebreide artikel over de werkwijze van VPN’s aan.

In een notendop:

Een VPN zorgt ervoor dat je niet langer rechtstreeks verbinding maakt met het internet, maar dat je een “pitstop” maakt bij de VPN-server. Je maakt eerst verbinding met de VPN-server en van daaruit maak je verbinding met het internet. Het enige wat je nodig hebt is een zogenaamde “VPN-client”, die voor jou een beveiligde verbinding met de VPN-server tot stand brengt.

Onze Shellfire VPN-client is beschikbaar voor de volgende besturingssystemen:

Het is ook mogelijk om onze Shellfire Box via een beveiligde VPN-verbinding met het internet te verbinden met apparaten die technisch niet compatibel zijn, zoals Google Chromecast, Amazon Fire TV Stick of Apple TV. In de volgende video laten we precies zien hoe dit werkt:

Lijkt dit product je interessant? Bekijk dan hier meer informatie over de Shellfire Box!

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een VPN?

Anoniem browsen en downloaden

Met VPN kun je anoniem browsen en downloaden, want je echte IP-adres wordt nooit openbaar gemaakt – alleen het IP-adres van de VPN-server waarmee je verbinding maakt, is zichtbaar.

Om echt anoniem te blijven, is het belangrijk dat je een VPN-provider kiest die geen logbestanden verzamelt. Anders zou het theoretisch mogelijk zijn voor die VPN-provider om je gegevens door te geven als bijvoorbeeld een overheidsinstantie daarom vraagt.

Wil je nog een stapje verder gaan in je anonimiteit, dan raden we je aan om voor je VPN te betalen via Bitcoin of een andere cryptocurrency. Bij veel providers (waaronder Shellfire) is dit geen probleem. Je kunt dan je anonimiteit behouden wanneer je je registreert en betaalt voor je VPN-abonnement.

Omzeilen Geo-Blocking

Wil je genieten van buitenlandse tv-mediabibliotheken, maar merk je dat ze niet beschikbaar zijn in jouw land? Ben je op reis en kan je plotseling niet meer kijken naar dezelfde Netflix-serie die je gewoonlijk volgt? Is een bepaalde YouTube-video niet beschikbaar in jouw land?

Een VPN helpt je om dergelijke geo-blocks effectief te omzeilen door simpelweg verbinding te maken met een server in een ander land. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een Amerikaans IP-adres (of een IP-adres van een ander land) te simuleren terwijl je op reis bent.

Met een VPN kun je geo-blocking omzeilen en toegang krijgen tot websites en inhoud die in jouw regio momenteel geblokkeerd zijn. (Bron: tanaonte/123rf)

Firewalls omzeilen

Een VPN-dienst helpt ook om firewalls te omzeilen, zowel op lokaal als op landelijk niveau.

Een lokale firewall is bijvoorbeeld een firewall op een universiteit die je verbiedt om verbinding te maken met Netflix, of een firewall op het werk die websites zoals YouTube blokkeert. Verbinding maken met het internet via een VPN zorgt ervoor dat dergelijke blokkades tot het verleden behoren.

Op landelijk niveau is er bijvoorbeeld de “Great Firewall of China”, die omzeild kan worden met een China-VPN. Er zijn ook andere landen waarvan de regeringen online beperkingen proberen op te leggen, waarbij een VPN nuttig kan zijn. Deze landen zijn onder andere Dubai, Iran, Turkije en Rusland.

Creëer een beveiligde verbinding met het internet

Openbare WLAN-netwerken zijn gevaarlijker dan je denkt. Of je nu op de luchthaven bent, in een hotel of in de koffieshop naast de deur, zelfs de minst getalenteerde hacker kan via openbare Wi-Fi-netwerken gemakkelijk gevoelige gebruikersgegevens bespioneren.

Wanneer je verbinding maakt met het internet via VPN, zijn je gegevens gecodeerd en hebben hackers geen kans om gevoelige informatie zoals creditcardgegevens te bemachtigen.

Werk je graag vanuit een café of maak je verbinding met openbare WLAN-netwerken? Zonder een VPN-client neem je een groot risico! (Foto: Bernard Bodo/123rf)

Voorkom ISP Throttling

In de VS is de netwerkneutraliteit al afgeschaft en andere landen zouden dit voorbeeld kunnen volgen. Het resultaat kan zijn dat je last hebt van verminderde downloadsnelheid bij het streamen van bepaalde content.

Als je verbinding maakt met het internet via een VPN-tunnel, dan kan je ISP niet precies zien wat je op het internet doet, waardoor throttling moeilijk gemaakt wordt.

Welke nadelen kunnen zich voordoen bij het gebruik van een VPN?

De internetsnelheid kan trager zijn

In sommige gevallen kan een VPN je surfsnelheid verminderen, wat meestal het geval is bij gratis VPN’s (zoals de gratis versie van Shellfire).

In het geval van Shellfire blijft de snelheid absoluut voldoende om anoniem op het internet te surfen. Bij downloaden of streamen is het echter zeker aan te raden om een premium VPN zonder snelheidslimieten te gebruiken, zoals onze Shellfire Premium VPN’s, die verkrijgbaar is voor ongeveer 5 € per maand en je toegang geeft tot servers en IP-adressen in 35+ landen.

Niet alle apparaten ondersteunen standaard VPN

Een Apple TV, Chromecast, Amazon Fire TV Stick, en veel Smart-TV’s ondersteunen in de fabrieksinstelling geen VPN. Daarom zijn de meeste VPN’s volledig onbruikbaar voor dergelijke apparaten.

Daarom hebben we de Shellfire Box gelanceerd, waarmee je snel en eenvoudig via VPN verbinding kunt maken met het internet, ook met apparaten die geen standaard VPN-ondersteuning hebben.

Conclusie

Al met al hebben VPN’s dus zeker meer voordelen dan nadelen – en ze zijn geschikt voor elk type gebruiker. Bovendien zijn zelfs hoogwaardige, premium VPN’s al verkrijgbaar voor ongeveer 5 € per maand. Als je graag downloadt, streamt of af en toe met vertrouwelijke gegevens omgaat, en je maakt verbinding met openbare WLAN-netwerken, dan is een VPN praktisch onmisbaar voor je.

Bron: Olivier Le Moal/123rf

4.75/5 (8)

How did you like this post?