VPN China: Alles wat je moet weten!

Wie naar China reist of in China woont, raakt helaas automatisch de toegang tot duizenden websites op het internet kwijt. Hieronder vallen Google Mail, Facebook, Twitter, YouTube en vele andere sites. Met een VPN-dienst hebben toeristen en inwoners nog steeds de mogelijkheid om toegang te krijgen tot hun favoriete sites en hun online activiteiten te beschermen tegen registratie. De Chinese regering heeft echter al aangekondigd dat de VPNS hard zullen worden aangepakt, en daarom is een betrouwbare VPN-toegang noodzakelijk.

Waarom heb je een VPN nodig in China?

In China wordt een firewall gebruikt die “Grote Firewall van China” wordt genoemd. Deze firewall blokkeert bepaalde inhoud en censureert het internet op die manier. Chinese inwoners en toeristen hebben geen toegang meer tot duizenden websites, daarom is een VPN onmisbaar om gemakkelijk te kunnen surfen.

Geblokkeerde websites en apps

Begin 2008 waren 30 000 overheidsmedewerkers dagelijks bezig met het doorzoeken, beoordelen en eventueel blokkeren van ontelbare websites. Er zijn nu meer dan 3 000 websites geblokkeerd voor Chinese internetbezoekers.

Bijzonder bekende blokkeringen in China zijn:

  • Google-diensten: Google’s zoekmachine, e-mailprovider Gmail, kaartendienst Google Maps, bestandshostdienst Google Docs en nog veel meer.
  • Sociale netwerken en gemeenschappen: Facebook, Twitter, Instragram, Tumblr, Blogspot, Pinterest, Badoo, Xing en nog veel meer.
  • Andere: YouTube, mobiele en Chinese Wikipedia, Dropbox, SoundCloud, Vimeo, Dailymotion, DuckDuckGo, Flickr, WikiLeaks, Amnesty International en meer.
  • Nieuws: The New York Times, Bloomberg, The Epoch Times, Wall Street Journal, Reuters, TIME en meer.

Sommige van de vermelde websites zijn echter af en toe of regelmatig beschikbaar, afhankelijk van het toegangspunt of de heersende situatie in het land.

Belangrijk: Veel Chinese wetten zijn niet van toepassing in Macau en Hongkong, en dus worden andere blokkades of in sommige gevallen geen blokkades van bepaalde websites geregistreerd

Spionage door de Chinese regering

Al jaren geleden zijn er beschuldigingen geuit aan het adres van het bedrijf Huawei. Het bedrijf wordt beschuldigd van het bespioneren van gegevens voor de Chinese overheid. Op zijn beurt klaagt Huawei nu de Amerikaanse overheid aan, omdat het voor het bedrijf bijna onmogelijk is om zaken te doen in Amerika. Hoewel de kans op succes niet erg groot is, wil Huawei “een voorbeeld stellen” voor iedereen.

De beschuldigingen, die variëren van spionage tot sabotage, zijn altijd ontkend door Huawei. Maar dat is nog niet alles. Nog in 2018 zijn er berichten geweest dat China ook van andere landen zou hebben gestolen. Een Chinese hackersgroep zou met succes zijn geïnfiltreerd in ten minste 45 Amerikaanse autoriteiten en andere doelwitten om talloze gigabytes aan gegevens te bemachtigen. Bedrijven zijn vaak uiterst bezorgd over mogelijke Chinese spionage. Ook hier kan een veilige VPN-verbinding helpen.

Bedrijven zijn vaak uiterst bezorgd over mogelijke Chinese spionage. Ook hier kan een veilige VPN-verbinding helpen. (Foto: alexlmx)

Zijn VPN’s legaal of illegaal in China?

Het is algemeen bekend dat veel websites in China worden gecensureerd. Maar is het illegaal om een VPN te gebruiken in China? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig, omdat het ervan afhangt:

  • of je in China woont of op vakantie/bezoek bent.
  • waarvoor de VPN wordt gebruikt
  • wie de inspectie uitvoert of naar je activiteiten vraagt.

Er zijn verschillende VPN’s die door de Chinese overheid worden toegestaan. Voor alle andere VPN’s is het gebruik verboden. Vooral organisaties en bedrijven worden door dit verbod getroffen, geen particulieren.

Goed om te weten: Wie als Chinees burger toch VPN’s gebruikt die niet door de overheid zijn goedgekeurd, kan sancties (gevangenisstraf of boetes) verwachten.

Als je China bezoekt, is het momenteel niet persé illegaal om een VPN te gebruiken. Natuurlijk kun je nog steeds problemen ondervinden omdat de Chinese overheid niet altijd transparant is. Volgens recente informatie is het ergste wat je in China kan overkomen als je als bezoeker reist, dat je de VPN van je mobiele apparaat moet verwijderen.

Welke websites en apps zijn geblokkeerd in China zonder een VPN?

Duizenden websites worden door de Chinese regering geblokkeerd om hun eigen internetcensuur te bevorderen. Meer dan 30 000 overheidsmedewerkers zijn bezig om nieuwe websites te vinden, te beoordelen en eventueel te blokkeren. Vooral westerse nieuwsberichten, socialemediaplatforms en zoekmachines worden door deze censuur getroffen.

Sociale media – Facebook, Twitter, YouTube, enz.

Om communicatie op westerse portalen te voorkomen, zijn de meeste sociale netwerken door China geblokkeerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor het Facebook-netwerk, maar ook voor Twitter, YouTube, de beeldportalen Instagram en Pinterest; zelfs banensites zoals Xing worden getroffen.

Veel Google-diensten

Het bedrijf Google blijkt een bijzondere doorn in het oog van de Chinese overheid. Veel van zijn diensten hebben te lijden onder censuur, zodat burgers in China bijvoorbeeld geen klassieke Google-zoekopdracht kunnen uitvoeren. Ook Google Mail en Google Maps worden geblokkeerd, evenals het bekijken van documenten via Google Docs en andere functies.

Ongecensureerde nieuwspagina’s

Als je gewoon meer over China te weten wilt komen, is het niet gemakkelijk om ongecensureerd nieuws te krijgen. De klassieke nieuwsportalen, zoals de BBC, de New York Times, Bloomberg, de Wall Street Journal, de Epoch Times (zelfs de Chinese editie), Reuters en nog veel meer zijn geblokkeerd. Als je informatie wilt krijgen, moet je ofwel een beroep doen op een VPN of genoegen nemen met het gecensureerde nieuws uit China, dat vaak maar de halve waarheid onthult.

Instructies: China VPN met Shellfire

Als vakantieganger in China kun je je locatie verhullen en ongecensureerd toegang krijgen tot het hele netwerk met behulp van een VPN. Tegelijkertijd kun je je activiteiten online beschermen en de hele tijd anoniem blijven. Hieronder vertellen we je welke opties je hebt met Shellfire.

Shellfire VPN

Waarschuwing: Onze VPN-software werkt momenteel niet in China. We houden je op de hoogte en zullen deze post bijwerken zodra onze VPN in China weer werkt. In de tussentijd raden wij je aan om onze Shellfire Box te gebruiken, waarvan de geïntegreerde Client VPN ook in China werkt.

Als eerste oplossing is er de software. Het enige wat je hoeft te doen is de VPN software te downloaden. De app is gratis beschikbaar.

  • Windows: Je hoeft alleen maar de gratis Shellfire-software van onze website te downloaden.
  • Mac OS X: Voor Apple besturingssystemen is de app gratis te vinden in de Mac App Store.
  • Android: Om mobiele toegang tot de Shellfire-software te krijgen, download je de app gratis op je Android-smartphone of Android-tablet.
  • iOS: Je kunt de mobiele app voor iOS-apparaten (tablet en smartphone) downloaden in de Apple App Store.

Shellfire Box

De tweede optie is een hardware-oplossing. Wij bieden je een VPN-router met de Shellfire Box, die vele voordelen heeft:

  • Het is gemakkelijk te installeren
  • Je kunt veilig en betrouwbaar surfen
  • Je kunt VPN ook gebruiken met PlayStation of Xbox
  • Je kunt de Shellfire Box gebruiken met de Apple TV of een Fire TV Stick van Amazon
  • Je blijft anoniem op het internet
  • Je hebt toegang tot geblokkeerde inhoud

Zodra je de Shellfire Box hebt, kun je simpelweg de apparaten die je wilt met de box verbinden en vervolgens beginnen met afspelen. Selecteer eenvoudig een land waarmee je verbinding wilt maken, zodat je technisch gezien niet meer in China bent, maar in een ander land (zonder censuur).

Volg deze link voor meer informatie over de Shellfire Box!

Conclusie

In China wordt het internet zwaar gecensureerd. Dit betekent dat onder andere Facebook, Google, YouTube, Instagram en vele andere diensten en websites door de overheid worden geblokkeerd. Om als toerist in China toch toegang te hebben tot deze sites, wordt een VPN gebruikt. Met de software of hardware oplossing van Shellfire ben je optimaal toegerust om het hoofd te bieden aan censuur terwijl je anoniem en beschermd surft.

Overigens is de Shellfire Box of app niet alleen ideaal om de censuur in China te omzeilen, maar ook om bijvoorbeeld buitenlandse mediabibliotheken in Nederland te ontvangen of andere beperkingen (bijvoorbeeld Netflix) te omzeilen.

(Afbeelding credits: tanaonte / 123RF)

5/5 (1)

How did you like this post?