Een VPN of een Proxy Server: Wat is beter?

VPN’s (Virtual Private Networks) en proxy servers worden gebruikt om de privacy en anonimiteit online te vergroten. De diensten worden ook gebruikt om geografische beperkingen en censuur te omzeilen. Bij het vergelijken van VPN’s en proxy’s zijn er enkele belangrijke verschillen. Wat beide gemeen hebben is dat ze verbindingen tot stand brengen met doelwebsites via geanonimiseerde IP-adressen. Het IP-adres en de identiteit van de dienst van de operator worden gebruikt in plaats van het eigen IP-adres van de gebruiker.

In tegenstelling tot een proxyserver encrypteert een VPN de volledige dataverbinding. De proxy verbergt gebruikers achter een proxy-IP, maar de gegevens zijn niet volledig versleuteld of beveiligd. Er zijn ook duidelijke verschillen tussen proxy servers en VPN’s wat betreft prestaties en snelheid.

VPN’s en Proxy Servers in een oogopslag: waarvoor worden ze gebruikt?

Als server vormt een proxy een soort brug tussen een programma en het internet. Voor de ogen van derden heeft de informatie die daarbij wordt doorgegeven het IP-adres van de proxy-server. In de regel kan hij ook worden gebruikt om toegang te krijgen tot geblokkeerde websites, bijvoorbeeld als gevolg van de censuurwetten van een land. Een proxyserver versleutelt echter geen gegevens tijdens de overdracht, zodat in werkelijkheid iedereen de overgedragen gegevens kan bekijken. Een proxy kan worden gebruikt voor eenvoudige identificatieverduistering, bijvoorbeeld om geoblokkades te omzeilen. Het is niet geschikt voor uitgebreide anonimisering.

VPN’s zijn veel effectievere hulpmiddelen. In tegenstelling tot proxy servers, zorgen VPN’s ook voor privacy en anonimiteit. Ze leggen versleutelde tunnels aan met specifieke VPN-protocollen (bijvoorbeeld IKEv2 IPsec, OpenVPN, SSTP of Wireguard). Alle gegevens worden dan gecodeerd tussen de computer en de VPN-server. VPN’s kunnen de meeste toepassingsgebieden van een proxyserver bestrijken en bieden bovendien het voordeel van encryptie.VPNs are much more powerful tools.

Welke voordelen hebben VPN’s ten opzichte van proxy servers?

Een VPN-client heeft vele voordelen ten opzichte van een proxyserver. Voordelen op het gebied van snelheid, gegevensbescherming, veiligheid en prestaties bij streamen en downloaden.

Snelheid

Snelheid is een belangrijke factor in de moderne internetwereld. Videocontent en -streams met hoge resolutie zijn slechts enkele voorbeelden waarbij het snelheidsaspect van belang is. Zowel VPN als proxy- of Tor-netwerken zijn in feite tussenstappen tussen de computer en het internet. Daarom kan de mogelijke transmissiesnelheid worden beïnvloed. Deze interferentie manifesteert zich echter in verschillende gradaties.

Proxies zijn snel genoeg voor occasioneel surfen op het internet of het verzenden van e-mail. Voor taken als het streamen van video’s zijn ze vaak te traag en onbetrouwbaar. Bovendien is voorzichtigheid geboden bij het overbrengen van gegevens via proxy’s, vanwege het gebrek aan encryptie.

De meeste VPN’s bieden voldoende snelheid voor veeleisende gegevensoverdrachten, maar de snelheid varieert naargelang verschillende factoren. Een belangrijk aspect is de locatie. Als het op snelheid aankomt, moeten gebruikers een VPN-server kiezen die dichtbij is. Verbindingen met VPN-servers op een verder afgelegen locatie kunnen de transmissiesnelheid beïnvloeden. Sommige virtuele privénetwerken verbinden gebruikers automatisch met servers met een lage gegevensbelasting. Dit heeft een gunstig effect op de snelheid, zelfs als de dichtstbijzijnde server niet wordt gebruikt.

Klik hier om anoniem, snel en veilig te browsen en te downloaden met de Shellfire VPN!

Betere gegevensbescherming met VPN

Een proxy identificeert zichzelf in principe aan de beoogde server als een proxy. Sommige zijn anoniem en verbergen het IP-adres, maar er zijn ook transparante proxy’s die dat niet doen. Sommige varianten versleutelen ook de opgevraagde URL’s lokaal op de PC.

VPN’s garanderen een hoger niveau van gegevensbescherming. Zodra een VPN wordt gebruikt, kunnen trackingdiensten van bezoekende websites alleen het IP-adres zien dat door de VPN-server is toegewezen. Hoewel sommige diensten het VPN-verkeer kunnen identificeren, blijven de verzonden gegevens van dit verkeer gecodeerd. Theoretisch is de VPN-aanbieder de enige entiteit die de identiteit van de gebruiker kan zien wanneer hij een VPN gebruikt. In de praktijk is het dus beter om een provider zoals Shellfire te kiezen die geen logbestanden verzamelt.

In tegenstelling tot proxyservers versleutelen VPN’s ook alle overgedragen gegevens, wat het hoogste niveau van veiligheid en anonimiteit garandeert – vooral als je vertrouwt op een VPN-aanbieder, zoals Shellfire, die geen logbestanden opslaat.

Betere beveiliging

De veiligheid van de internetverbinding is voor veel gebruikers het doorslaggevende criterium bij de keuze van een VPN. De gemiddelde proxy kan de integriteit van de verbinding nauwelijks garanderen. De twee meest gebruikte proxy-protocollen zijn HTTPS en SOCKS. Deze dragen niet bij aan de versleuteling van het dataverkeer.

Op HTTPS gebaseerde proxy’s kunnen hetzelfde niveau van versleuteling garanderen als een HTTPS-website al heeft. Wie op een gratis proxy wil vertrouwen, moet zich bewust zijn van de mogelijkheden ervan en het browsen van HTTPS-websites met deze proxy beperken

Met VPN’s is de beveiliging van de internetverbinding een stuk hoger. Eerst versleutelt de VPN al het dataverkeer van het gebruikte apparaat naar de juiste VPN-server, en stuurt het vervolgens door naar de doelsite of -dienst. Mochten er cyberaanvallen of spionage plaatsvinden, bijvoorbeeld met een sniffer, dan ontvangt de hacker alleen de versleutelde gegevens. Dit kan niet worden verholpen. VPN-diensten helpen er dus voor te zorgen dat gebruikers veilige verbindingen tot stand kunnen brengen, zelfs wanneer ze gebruik maken van buitenlandse netwerken. Dit is een veiligheidsvoordeel, vooral bij onbeschermde WLAN-netwerken.

Prestaties bij downloaden en streamen

Zowel proxy servers als VPN ondersteunen basis streaming diensten. Het streamen van verschillende inhoud is mogelijk als gebruikers vertrouwen op stabiele en snelle servers. Het is ook mogelijk te streamen vanuit het buitenland, maar de stabiliteit en snelheid kunnen verschillen tussen de twee diensten.

Een VPN bereikt doorgaans de hoogste transmissiesnelheden en profiteert van stabiele outputs. De concrete prestaties zijn afhankelijk van de serverlocatie en de bijbehorende gegevensbelasting in elk afzonderlijk geval. Vergeleken met de proxy is de VPN een betere keuze voor streaming. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat sommige van de content providers verbindingen blokkeren die tot stand zijn gebracht via de gemiddelde VPN. Dit is een tegenmaatregel tegen gebruikers die toegang willen tot inhoud die alleen regionaal toegankelijk zou moeten zijn.

Hebben proxy servers voordelen ten opzichte van VPN’s?

Als eenvoudige oplossing staat een proxyserver bekend om zijn hoge mate van gebruiksvriendelijkheid. Het is de keuze bij uitstek wanneer een gebruiker alleen een anoniem IP-adres nodig heeft en niet gericht is op gegevenscodering. Een toepassingsgebied is eenvoudige toegang tot inhoud met geo-lock. Het gebruik van een proxy wordt niet aanbevolen voor online activiteiten waarbij gevoelige gegevens worden doorgegeven. In de praktijk is het gebruik van een VPN niet ingewikkelder dan het gebruik van een proxy. Zodra de VPN is geïnstalleerd, is het gebruik ervan een kwestie van een klik.

Klik hier voor meer informatie over de veilige, snelle en anonieme Shellfire VPN!

Conclusie

In principe hebben zowel proxy’s als VPN’s hun optimale toepassingsgebieden. Gezien de toenemende relevantie van gegevensbescherming en -beveiliging verdient een VPN de voorkeur voor de meeste verbindingen vanwege zijn versleutelingsmogelijkheden. Voor de overdracht van gevoelige persoonlijke gegevens kunnen gebruikers beter kiezen voor een VPN in plaats van een proxy.

5/5 (1)

How did you like this post?