VPN voor PlayStation 5: Instructies voor installatie

Met een virtueel privénetwerk kan je veilig, snel en onafhankelijk internetten, ongeacht je locatie. Het werkt op je smartphone, tablet, pc en, als je de knowhow hebt, zelfs op je nieuwe PlayStation 5. Met de snelle en betrouwbare VPN van Shellfire geniet je niet alleen van de fantastische graphics en de kortere laadtijden van de PS5, maar profiteer je ook van vele andere functies. In deze gids vertellen we je hoe het werkt, waarom je een VPN zou moeten gebruiken tijdens het gamen en wat je moet weten over de installatie, op dezelfde manier als we deden met de voorganger van de console, de PlayStation 4.

Voordelen in een oogopslag: wat zijn de voordelen van het gebruik van VPN met PlayStation 5?

Er zijn talloze voordelen om een PlayStation met een VPN aan te sluiten. Van de mogelijkheid van een lagere ping in multiplayer-games, tot een streamingervaring zonder geo-blocking, tot snellere toegang tot games, onafhankelijk van de locatie.

En natuurlijk zijn alle voordelen die we al hebben beschreven in ons artikel over VPN voor gaming ook van toepassing.

Hoge-snelheid gaming beschikbaar voor online PvP

Dankzij de nieuwe SSD-technologie zijn games op de PS5 sneller dan ooit tevoren. Dit voordeel is handig tijdens laadtijden en in singleplayer, maar in multiplayer ben je afhankelijk van de snelheid van je netwerk en server. Hoewel het vervelend is als er lag optreedt, maakt onnodige lag in een snelle multiplayerwedstrijd het verschil tussen winnen en verliezen.

Door gebruik te maken van een VPN kan je een lagere ping garanderen, omdat er verschillende servers worden gebruikt. Op die manier kan je signaal een weg vinden met minder dataverkeer en krijg je een betrouwbare snelle verbinding.

In veel gevallen is een VPN ook nuttig om je ping te verlagen in multiplayer games, wat je een voordeel oplevert. (Afbeelding: Adrian Holm / snl.no)

Beter streamen op PlayStation 5

Voor het eerst biedt Sony een media-afstandsbediening voor zijn console aan. De afstandsbediening is in hetzelfde chique wit ontworpen als de game-pad en de console, en is daarmee duidelijk bedoeld om de mediamogelijkheden van de PS5 naar de voorgrond te halen. Zo wordt het nog handiger om Netflix, Disney+ of YouTube rechtstreeks vanaf de console te streamen.

Met een VPN kan je je signaal omleiden via regionale servers van je keuze, waardoor je het probleem van geo-blocking effectief omzeilt. Geniet zonder problemen en met een betrouwbare serververbinding van programma’s die alleen in de VS of Japan beschikbaar zijn. Zelfs YouTube-video’s die in je regio geblokkeerd zijn, kun je zonder problemen bekijken via PS5.

Eerder toegang tot games, ongeacht locatie

De mogelijkheid om je virtuele locatie zelf te bepalen is niet alleen handig voor streaming. Als je games downloadt, kun je ook titels spelen die alleen in een bepaald land te koop zijn, voordat ze in jouw land in de verkoop gaan. Ook kan je voordeel halen uit tijdsverschillen en gespreide releases om je favoriete nieuwe games eerder te spelen dan je vrienden.

Met de PS5 zit je standaard vast aan de webserver bij jou thuis, maar met een VPN kun je dit gemakkelijk omzeilen.

De E3 zal in de toekomst opnieuw hitgames presenteren. Met behulp van een VPN kun je eerder toegang krijgen tot sommige van deze games. (Afbeelding: tofuprod / commons.wikimedia.org)

Privacy en beveiliging op PlayStation 5

Of je nu aan het gamen, surfen of streamen bent op PS5, je bent een potentieel doelwit voor kwaadaardige aanvallen of malware. Een virtueel privénetwerk is precies dat: privé, zodat je informatie ook echt bij jou blijft. Zelfs DDoS-aanvallen hebben geen schijn van kans met de Shellfire VPN.

Het garandeert niet alleen je anonimiteit, maar je datapakketjes worden ook versleuteld tijdens het verzenden. Dat is zeker niet onbelangrijk als je je creditcardgegevens of DLC overdraagt, en al helemaal niet als je om de een of andere reden een openbaar Wi-Fi-netwerk moet gebruiken met je PS5.

Biedt PS5 kant-en-klare ondersteuning voor VPN’s?

Een VPN gebruiken was al niet zo makkelijk met de PS4, en helaas heeft de PS5 dit minpunt geërfd. Omdat het besturingssysteem van de PS5 vergrendeld is door Sony, en het Japanse bedrijf zich daarom het recht kan voorbehouden om apps in de winkel op te nemen, is het eenvoudig installeren van een VPN-applicatie momenteel niet mogelijk. Aangezien dit bij de PS4 nooit het geval is geweest, zal de functie waarschijnlijk ook niet aan de PS5 worden toegevoegd.

Toch betekent dit niet dat je geen VPN kunt gebruiken met de PS5; in feite werkt het vrij gemakkelijk en in een paar eenvoudige stappen wanneer je de Shellfire Box gebruikt.

Hoe kun je snel en eenvoudig een VPN voor PlayStation 5 installeren?

Er zijn in principe twee methoden om VPN-toegang voor je PS5 in te stellen. De ene is de traditionele en ingewikkeldere methode, waarbij je je Windows of Mac PC met VPN-client instelt als een Wi-Fi hotspot. Deze methode heeft veel nadelen, zoals het feit dat je PC of Mac aan moet staan wanneer je de VPN met de PS5 wilt gebruiken. Ook is de configuratie niet erg eenvoudig, vooral voor amateurs, en de kwaliteit van de sterkte van het Wi-Fi-signaal is mogelijk niet ideaal.

Er bestaat echter ook een zeer eenvoudige en effectieve methode met behulp van de Shellfire Box. In de volgende video laten we je zien hoe snel en eenvoudig het is om een VPN op PS5 op te zetten met behulp van onze plug-and-play VPN box.

In het kort zijn de volgende stappen nodig om de VPN-verbinding op PlayStation 5 met de Shellfire Box te installeren:

  1. Sluit de Shellfire Box aan op je router en sluit de stroomkabel aan op het stopcontact.
  2. Sluit je PS5 aan op het Wi-Fi-netwerk van de Shellfire Box dat nu verschijnt. Jer PS5 maakt nu verbinding met het internet via een beveiligde VPN-verbinding.
  3. Via een eenvoudige en intuïtieve handleiding kun je op elk moment kiezen welke server de Shellfire Box moet gebruiken om verbinding te maken met het Internet. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen uit welk land je IP-adres moet komen.

Deze methode werkt ook met andere apparaten die geen ingebouwde VPN-ondersteuning hebben, net als de PS5. Dit zijn onder andere Apple TV, Google Chromecast en tal van smart TV’s.

Is het wettelijk toegestaan om een VPN te gebruiken met PlayStation 5?

Maak je geen zorgen: het gebruik van een VPN is niet illegaal bij het streamen, browsen of het gebruik van PlayStation. Hierbij moet echter worden opgemerkt dat het weliswaar is toegestaan om een Virtual Private Network te gebruiken om te browsen en je gegevens te beschermen, maar dat providers soms in hun voorwaarden verbieden om de regio via VPN te wijzigen. Hoewel je met een VPN geen wetten overtreedt, zijn de voorwaarden voor het gebruik van een streamingdienst of -winkel een andere zaak. Het omzeilen van geo-blocking is ook sowieso legaal, maar online service providers behouden zich het recht voor om bepaalde content te blokkeren als ze merken dat je er via een virtuele locatie toegang toe hebt.

Afgezien daarvan kunnen overtredingen natuurlijk zelfs met een VPN worden gesignaleerd, vooral omdat je op de PS5 kunt worden geïdentificeerd aan de hand van andere datapunten, zoals je PlayStation Network online ID of de creditcardgegevens die je aan Sony verstrekt.

Afbeelding: Sergey Galyonkin / commons.wikimedia.org

5/5 (3)

How did you like this post?