De ultieme gids voor anonieme downloads

Een download begint met een klik. Maar wat gebeurt er op de achtergrond? Want surfen op het web is veel minder privé dan het op je browser lijkt. Maar waarom is online anonimiteit überhaupt belangrijk?

De overheidstoezicht en de daarmee gepaard gaande schandalen zijn vaak de eerst gebruikte argumenten voor anonieme downloads. Maar de overheid zelf zet zich in voor de bescherming van online gegevens en bevordert projecten voor anoniem browsen. Wat zijn dan de risico’s die je loopt als je afziet van anonimiteit bij het downloaden?

Wat zijn de risico’s als je niet anoniem downloadt?

In het volgende gedeelte laten we je de belangrijkste risico’s zien die je loopt als je ervoor kiest niet anoniem te downloaden.

  1. Niet alle inhoud die op internet wordt aangeboden is legaal. Maar zelfs als je alleen legale inhoud downloadt met BitTorrent, zoals een installatie-DVD voor de Debian GNU/Linux-distributie, kun je in veel landen verantwoordelijk worden gehouden voor inbreuk op het auteursrecht. Anoniem downloaden kan je dit soort onnodige problemen besparen.
  2. Het gaat toch niemand iets aan dat je een gids downloadt voor noodgevallen of het oplossen van problemen? Zelfs als het voor een vriend is, hoeft niemand het te weten. Je zou ook geen vertrouwelijke informatie op een ansichtkaart schrijven.

Het probleem is voornamelijk dat je gegevens – zoals IP-adres, serviceprovider, MAC-adres, enzovoort – zichtbaar zijn voor de provider. Deze kunnen gemakkelijk aan jou worden gekoppeld en worden gebruikt om een profiel op te stellen, of erger nog, om doelgericht op te lichten. Hoe kun je jezelf hiertegen beschermen?

Welke browsers/besturingssystemen moet je gebruiken voor anoniem downloaden?

In theorie is anoniem downloaden mogelijk met elk besturingssysteem en elke browser. Niet alle systemen zijn echter even geschikt. Commerciële besturingssystemen zoals Windows of MacOS openen standaard zelf internetverbindingen, die moeilijk te controleren zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld controleren op updates. Hetzelfde geldt voor browsers als Firefox of Chrome.

Toch kan de updatefunctionaliteit van deze problemen gewoon worden uitgeschakeld in de configuratie. Dit is vooral belangrijk als je diensten als Tor gebruikt om jezelf onzichtbaar te maken, omdat anders die anonimiteit in gevaar zou komen door de uitgaande update verzoeken met of zonder Tor.

Je vindt betere ondersteuning voor anoniem downloaden dan Windows, MacOS of mobiele besturingssystemen zoals iOS of Android in de GNU/Linux en BSD Unix systeemfamilies. Er zijn zelfs speciale Linux-installaties die speciaal zijn opgezet voor anoniem browsen. Je kunt deze op een USB-stick bewaren en op je PC installeren als alternatief voor het standaard besturingssysteem als je anoniem wilt downloaden.

Zijn anonieme downloads mogelijk bij privé browsen?

Sommige browsers bieden speciale functies voor anoniem of privé browsen. Met Google Chrome kun je bijvoorbeeld websites openen in een incognitovenster. Deze vorm van bescherming houdt in dat de browser alle cookies, sessiegegevens en geschiedenis verwijdert zodra je het laatste incognitovenster sluit.

Op zichzelf helpt het niet erg veel, omdat het er alleen voor kan zorgen dat je geen sporen van je activiteiten in je browser achterlaat. In combinatie met een VPN is het echter een nuttige aanvulling.

Privé-navigatie is echter niets meer dan het wissen van browsergegevens. IP-adres, Mac-adres, enz. worden allemaal nog steeds verzonden.

Anonieme downloads en de ‘Do Not Track’ header

In de configuratie van je browser vind je meestal nog meer opties die de indruk wekken je privacy online te beschermen. In Chrome, bijvoorbeeld, heet dit ‘Do Not Track’. Als je die inschakelt, stuurt je browser bij elk verzoek extra informatie, een header, naar de webserver, waarin staat dat je niet gevolgd wilt worden wanneer je de website bezoekt.

Het is echter aan de internetprovider om al dan niet af te zien van tracking, omdat het opvolgen van het verzoek op vrijwillige basis gebeurt. Het activeren van de Do Not Track-functie is daarom praktisch zinloos. Toch is er een methode waarmee je je webverkeer kunt versleutelen.

De oplossing om anoniem te downloaden: met een VPN

Een VPN, of virtueel privé-netwerk, bied je echte anonimiteit bij het downloaden. Hierbij wordt een versleutelde verbinding tot stand gebracht tussen je netwerkkaart en de VPN-server, die je webverkeer doorstuurt alsof het van hemzelf afkomstig is. Op deze manier blijft je identiteit verborgen achter de VPN-server. De installatie is zeer eenvoudig en kan in een paar klikken worden voltooid.

Een VPN-server kan zich bijvoorbeeld in Mexico bevinden. Als je nu via deze server een versleutelde verbinding tot stand zou brengen, lijkt het net alsof je in Mexico bent. Je oorspronkelijke IP-adres is niet te zien en tegelijkertijd heb je toegang tot content die in jouw land geblokkeerd is, zoals YouTube-video’s die in een bepaalde geografische regio geblokkeerd zijn. Een VPN is dus de ideale oplossing om anoniem te downloaden.

Gratis en anoniem downloaden met Shellfire VPN

Er is echt geen reden om anonimiteit op te offeren bij het downloaden. Met Shellfire VPN kun je zelfs gratis anoniem downloaden in slechts een paar eenvoudige stappen:

  1. Download onze Shellfire VPN client op deze pagina. Met onze gratis VPN heb je toegang tot servers uit 2 landen met een maximale downloadsnelheid van 1.000 kBit/sec. Als je downloads met hoge snelheid wilt uit meer dan 30 landen, raden we je ons voordelige PremiumPlus pakket aan.
  2. Installeer de VPN-client op je apparaat. Als je nog geen account hebt bij Shellfire, zal je aan het einde van de installatie gevraagd worden om er een aan te maken. Op dit moment is Shellfire beschikbaar voor Windows, MacOS X, Android en iOS.
  3. Maak een VPN-verbinding voordat je begint met downloaden. Vergeet niet om eerst verbinding te maken met een VPN elke keer dat je van plan bent om te downloaden, dit is de enige manier om je anonimiteit te garanderen.

Zoals je kunt zien met deze drie stappen, is het vrij eenvoudig om je anonimiteit te behouden tijdens het downloaden en browsen.

Is Tor een alternatief om anoniem te downloaden?

Tor is een systeem dat je identiteit tijdens het surfen verbergt door je verkeer langs een willekeurig gekozen pad door een doolhof van proxies te leiden. Elke node kent alleen de nodes direct ervoor en erna. Alleen de laatste node, de exit node, is zichtbaar voor de gewenste webserver.

Door deze herhaalde omleiding van de verbinding is je anonimiteit met Tor zeer goed beschermd, maar het gebruik is traag. Omdat je pagina-aanvragen zichtbaar zijn voor de exit node zodat deze ze kan doorsturen naar de juiste webserver, is het gebruik van encryptie sterk aan te bevelen.

Een VPN is geschikt voor dit soort end-to-end encryptie, omdat er vanaf het begin een gewijzigd IP-adres wordt gebruikt. De combinatie van Tor en een VPN is zinvol voor je als je een grotere mate van anonimiteit wilt bij het downloaden. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de downloadsnelheid in deze configuratie aanzienlijk lager is in vergelijking met het exclusieve gebruik van VPN.

In de meeste gevallen is het daarom praktischer om bij het downloaden gebruik te maken van een VPN-verbinding in plaats van Tor.

Zijn downloads met BitTorrent anoniem?

BitTorrent, of torrent voor Shore, is een protocol voor het delen van bestanden dat is geoptimaliseerd voor zeer efficiënte, snelle bestandsoverdracht, maar niet voor anonimiteit. Hoewel het een peer-to-peer-oplossing is, zijn je torrent-downloads standaard allerminst anoniem. De tracker, waaraan je torrent-client zich moet melden om een bestand te downloaden, deelt je IP-adres met iedereen die mogelijk bestandsfragmenten met je kan delen.

Daaronder bevinden zich systemen waarvan bekend is dat ze activiteiten in torrentnetwerken bespioneren, bijvoorbeeld om inbreuk op het auteursrecht op te sporen. Door de manier waarop BitTorrent werkt, kun je gemakkelijk verdacht worden van illegale downloads en waarschuwingen met hoge geldelijke eisen ontvangen als je de dienst niet anoniem gebruikt.

Dit komt omdat een torrent elk bestand in kleine stukjes opdeelt, die elke client die het eenmaal heeft gedownload beschikbaar stelt voor andere clients om te downloaden. Dit versnelt downloads omdat het verkeer wordt verdeeld over alle systemen in een zogenaamde torrentzwerm en de bandbreedte optimaal kan worden gebruikt. Het maakt het echter moeilijk om te achterhalen wie welk bestand daadwerkelijk heeft gedownload, dus valse beschuldigingen zijn makkelijk te maken.

Daarom is het gebruik van een VPN in combinatie met Torrent sterk aan te raden, zodat je ook bij deze filesharingdienst anoniem kunt downloaden.

Conclusies over anonieme downloads

Hoewel onze browsers al enkele opties voor veilig browsen bieden, helpen ze niet als het gaat om anonimiseren bij het downloaden. Als je Firefox of Chrome gebruikt, moet je de automatische updatefunctie uitschakelen, zodat je gegevens niet per ongeluk worden verzonden zonder dat encryptie is ingeschakeld.

De browservensters waarin je in privémodus surft, zijn ook nuttig om de browser geen gegevens over het gebruikersgedrag te verstrekken. Op zichzelf zijn ze echter niet voldoende om je gegevens te versleutelen. Het gebruik van de Tor-browser kan een oplossing zijn als je anoniem wilt downloaden, maar de downloadsnelheden zijn erg traag door de veelvuldige omleidingen.

De enige methode die je end-to-end encryptie biedt, d.w.z. encryptie van jou naar de webserver, is een VPN. Een VPN zorgt er zelfs voor dat bestanden anoniem kunnen worden gedownload via torrent. Je hoeft dus niet te vrezen voor waarschuwingen over schending van het auteursrecht.

Het beschermen van je gegevens online is belangrijk en dat kan eenvoudig met een VPN. Probeer nu onze Shellfire VPN, die in slechts 3 stappen kan worden opgezet. Zo staat niets meer in de weg van anoniem downloaden.

Bron afbeelding: ©stevanovicigor/123RF

5/5 (1)

How did you like this post?