Tor en VPN: Hoe gebruik je ze het best?

Je kunt met zowel een Tor-Browser als een VPN anoniem en veilig online zijn. Maar welke van deze twee opties is beter? En kan het in bepaalde gevallen de moeite waard zijn om een Tor Browser te combineren met een VPN verbinding?

In dit artikel leggen we je uit wanneer het aangewezen is om een Tor Browser te gebruiken, wanneer het beter is om een VPN te gebruiken en in welke gevallen ze gelijktijdig gebruikt moeten worden.

Wat is beter: Tor of VPN?

Er is geen vast antwoord op de vraag of Tor of VPN beter is. Het antwoord hierop hangt eigenlijk af van wat je precies in gedachten hebt. We hebben hieronder een overzicht gemaakt.

Wanneer moet je een VPN-verbinding gebruiken?

VPN’s zijn de beste keuze als je gewoon anoniem op het net wilt surfen, inhoud wilt downloaden of wilt streamen. Een normale VPN verbinding is ook ideaal om geo-blocking te omzeilen.

Vergeleken met Tor staat VPN vooral bekend om zijn hoge snelheid. Een premium gebruiker van de Shellfire VPN, bijvoorbeeld, kan altijd genieten van onbeperkte snelheid en 256-bit encryptie. De gratis versie van de Shellfire VPN is beperkt tot 1.000 kbps.

Onze VPN-client is beschikbaar voor de volgende besturingssystemen:

Met onze hardware VPN, de Shellfire Box, kun je ook verbinding maken met een VPN-server met elk type apparaat, zelfs als het apparaat eigenlijk helemaal geen VPN ondersteunt.

Ontvang nu meer informatie over de Shellfire VPN en download de client software gratis!

In welke gevallen moet je Tor gebruiken?

Tor garandeert een hoge mate van anonimiteit en is volledig gratis te gebruiken. Je krijgt ook toegang tot door Tor verborgen diensten, zogenaamde .onion websites die niet toegankelijk zijn met een standaardbrowser zoals Chrome of Firefox. In de media worden dit soort diensten of websites “darknet” of “deep web” genoemd.

Toch is Tor geen goede manier om selectief geo-blocking te omzeilen, omdat het verbinding maakt met een willekeurige server en je geen controle hebt over in welk land die zich bevindt. Tor is ook ongeschikt voor normaal browsen, downloaden of streamen omdat de snelheid van de verbindingen meestal vrij traag is.

Wanneer kan je Tor Browser en VPN tegelijkertijd gebruiken?

Tor Browser en VPN kunnen ook gelijktijdig worden gebruikt, waardoor je een veel hoger niveau van anonimiteit hebt in vergelijking met wanneer je ze afzonderlijk gebruikt. Als je Tor gebruikt, zal zelfs je VPN-client niet weten op welke site je bent, en als je een VPN-provider zonder logs gebruikt, zoals Shellfire, zul je het hoogste niveau van anonimiteit hebben.

Bij deze combinatie heb je geen toegang meer tot het “dark net”, en wordt de overdrachtssnelheid van je VPN provider beperkt door je gebruik van Tor.

Samengevat heeft deze methode alleen zin als je met zeer gevoelige gegevens werkt, bijvoorbeeld als je om politieke redenen wordt vervolgd door de regering van een autocratische staat.

Conclusie

Als je verbinding wilt maken met het darknet/deep web, kun je er niet omheen om een Tor Browser te gebruiken. In bijna alle andere gevallen is VPN de betere methode.

De combinatie van Tor Browser en VPN kan ook geschikt zijn in sommige (zeer zeldzame) gevallen. Dit geeft je een hoge mate van anonimiteit maar beperkt de snelheid van je VPN verbinding.

Als je gewoon anoniem wilt surfen, downloaden, streamen en/of geo-blocken, kun je de Shellfire VPN gebruiken, die beschikbaar is in zowel een gratis Lite-versie als een betaalde Premium-versie.

Bron afbeelding: sasha85ru/123RF

5/5 (1)

How did you like this post?