Ping verminderen op pc’s en consoles

Een erg hoge of onstabiele ping is vooral frustrerend in multiplayer games, omdat een verhoogde ping voor vervelende vertragingen in de gameplay zorgt.

In dit artikel willen we enkele manieren laten zien om de ping op je pc of console te verbeteren. We zullen specifiek ingaan op pc’s met Windows 10 als besturingssysteem, evenals PlayStation 4 en 5, en de nieuwste generatie Xbox.

Wat is de ideale ping en hoe wordt die gemeten?

In de regel zou je geen problemen mogen ondervinden als je speelt met een latency van minder dan 60 ms, en zelfs met een ping van minder dan 80 ms zijn de meeste spellen nog speelbaar.

Vervelende vertragingen treden echter vaker op bij een hogere pingwaarde, wat een merkbare invloed heeft op de spelervaring.

Natuurlijk hangt een concreet maximaal ping-niveau voor het grootste deel af van het type spel. In het geval van een turn-based strategiespel is een hoge ping bijvoorbeeld veel minder vervelend dan bij een first-person shooter. Bijna alle spellen bieden een manier om te laten zien hoe hoog je huidige ping is.

Welke mogelijkheden zijn er om de ping te verbeteren of te stabiliseren?

De meest effectieve methodes om de ping te verbeteren zijn:

  • Zorg ervoor dat je internetverbinding goed genoeg is
  • Zorg ervoor dat het WiFi-signaal sterk genoeg is en, zo niet, verbind je apparaat met het internet via een Ethernet-kabel in plaats van via WiFi
  • Gebruik een VPN
  • Gebruik alternatieve DNS-servers
  • Speel op servers die geografisch dichter bij je staan

In de volgende paragrafen zullen we elk van de bovenstaande punten doornemen en in detail uitleggen hoe je elk van hen kunt toepassen op de meest populaire consoles en Windows 10.

Zorg ervoor dat je internetverbinding sterk genoeg is

Consoles zoals PlayStation of Xbox hebben een ingebouwde tool om de connectiviteit te controleren, terwijl op een PC gratis diensten zoals speedtest.net meestal de snelste en gemakkelijkste oplossing zijn.

Als een slechte internetverbinding verantwoordelijk is voor je ping-problemen, moet je overwegen contact op te nemen met je internetprovider. VoorVerbind je apparaat via een ethernetkabel als het WiFi-signaal niet sterk genoeg isdat je dat doet, kun je ook de andere tips in dit artikel proberen om te zien of het werkt.

Gedetailleerde instructies over hoe de internetverbinding te controleren op:

Connect your device via Ethernet cable if the WiFi signal isn’t strong enough

Als je vermoedt dat de WiFi-verbinding niet goed genoeg is, kijk dan of de ping verbetert als je je apparaat met het internet verbindt via een netwerkkabel in plaats van draadloos.

Als de router te ver weg is van je pc of console, kun je een powerline-adapter gebruiken als workaround.

Gebruik een VPN client

Het gebruik van een VPN-client kan ook helpen om de ping te verbeteren.

Wanneer verkeer via een VPN-server wordt geleid, kan dit er soms toe leiden dat pakketten een directer of minder druk pad naar de spelserver nemen, wat in feite de ping verlaagt.

Als je op een PC speelt, kan je gemakkelijk onze Shellfire VPN-Client downloaden en installeren.

Het is ook mogelijk om een VPN te gebruiken op PlayStation en Xbox, maar alleen indirect via een VPN-router, aangezien de voornoemde consoles geen native VPN-ondersteuning hebben.

In de volgende video laten we je zien hoe je toch snel, gemakkelijk en veilig een VPN kunt gebruiken dankzij onze Shellfire Box.

Klik hier voor meer informatie over de Shellfire Box.

Gebruik alternatieve DNS-servers

Het gebruik van alternatieve DNS servers kan soms ook helpen om je ping te optimaliseren.  Je kunt bijvoorbeeld de volgende servers gebruiken:

  • OpenDNS: 208.67.222.222 and 208.67.220.220
  • Cloudflare: 1.1.1.1 and 1.0.0.1
  • IBM Quad9: 9.9.9.9
  • Google: 8.8.8.8 and 8.8.4.4

Het configureren van deze servers is sterk afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt, daarom verwijzen we je op dit moment graag naar aparte artikelen.

Gedetailleerde instructies over hoe je de DNS-servers van je PC of console kunt wijzigen:

Speel op servers die geografisch dichter bij je staan

Vaak is je ping verhoogd omdat de server ver weg staat. Probeer, indien mogelijk, over te schakelen naar een minder ver weg gelegen server.

Het Windows 10-register aanpassen

Exclusief bij Windows 10 heb je de mogelijkheid om een wijziging aan te brengen in je register, wat je soms kan helpen om je ping te verbeteren.

We hebben de exacte procedure samengevat in ons artikel “Ping verbeteren op Windows 10”.

Deze optie is vooral bedoeld voor gevorderde gebruikers.

Conclusie

Er zijn weinig dingen die zo vervelend zijn in multiplayer games als een verhoogde ping, die vele oorzaken kan hebben.

Maar dankzij de opties beschreven in dit artikel, zou je nu voldoende voorbereid moeten zijn om je ping te verbeteren op zowel PC als consoles in bijna elke situatie.

Header afbeelding: bigy00/123RF

5/5 (1)

How did you like this post?