Ping verbeteren op Windows 10

Als je graag multiplayer PC-spellen speelt, heb je er misschien veel belang bij je ping zo laag mogelijk te houden en vertragingen in het spel te beperken.

Je hebt misschien tips gezien in onze andere artikelen over hoe je ping kunt optimaliseren op consoles zoals PlayStation 4 en Xbox Series X / Series S, en nu willen we hetzelfde doen voor degenen onder jullie die Windows 10 gebruiken.

Hoe wordt ping gemeten en hoe hoog/laag zou het in het ideale geval moeten zijn?

In de regel wordt je ping (ook wel latency genoemd) gemeten in milliseconden (ms) en zou in het ideale geval onder een waarde van 60 moeten liggen bij het spelen van online multiplayer op Windows 10. Hoewel je de vertraging kunt voelen als je iets boven een ping van 80 zit, wordt de spelervaring in de meeste gevallen niet merkbaar beïnvloed.

Bij een ping van ongeveer 200 daarentegen wordt de informatie van de spelserver met twee tienden van een seconde vertraagd, wat tot merkbare vertragingen leidt en multiplayer shooters bijna onspeelbaar kan maken.

Met andere woorden: Hoe lager je ping, hoe beter.

Hoe weet je hoe hoog de ping is?

Bijna alle multiplayer spellen meten je ping en hebben de neiging om deze nogal overheersend weer te geven. Zoals je hieronder kunt zien, wordt de ping (of latentie) al weergegeven in de serverlijst in Counter-Strike: Source, bijvoorbeeld.

In bijna alle multiplayer games kun je de latency van elke server zien in de serverlijst en dus bewust servers kiezen waar je met lage ping kunt spelen.

Bovendien kun je je huidige ping meestal direct in-game zien. In Counter-Strike: Source, bijvoorbeeld, staat het in het leaderboard, dat je standaard opent met de Tab-toets.

Het leaderboard geeft informatie over de huidige spelstatistieken en ook over je ping.

Hoe kan ik ping verminderen op Windows 10?

Er zijn verschillende manieren om je latency op Windows 10 te verbeteren.

De volgende oplossingen bieden meestal het meeste succes: je internet- en Wi-Fi-verbinding controleren, spelen op servers met een lage ping, onnodige programma’s sluiten in het Windows Taakbeheer, een VPN gebruiken, andere DNS-servers gebruiken, updates op de achtergrond uitschakelen via Steam, Origin, enz., evenals een bepaalde tweak van het Windows 10-register.

In het volgende deel gaan we wat dieper in op de bovengenoemde opties.

Controleer je internet- en Wi-Fi-verbindingen

Een snelle en eenvoudige manier om je internetverbinding te controleren is door gebruik te maken van de gratis online tool speedtest.net Als je merkt dat je internetverbinding trager is dan normaal, moet je beginnen met deze methode.

Met speedtest.net kan je gratis je internetsnelheid meten.

Het is ook de moeite waard om te proberen je pc rechtstreeks met de router te verbinden via een Ethernet-kabel in plaats van draadloos. Het is niet ongewoon dat een slechte Wi-Fi-verbinding de oorzaak is van een te hoge ping.

Spelen op servers met lage ping

Problemen met hoge latency zijn niet altijd direct gerelateerd aan jou of je internetverbinding, maar eerder aan de server waarmee je verbonden bent.

Door de wetten van de fysica hebben servers die geografisch ver weg zijn bijvoorbeeld een hogere ping dan servers die geografisch dicht bij je zijn.

Veel problemen met hoge ping kunnen daarom worden vermeden door lid te worden van servers die een lage ping weergeven in de serverlijst, als die beschikbaar is in het spel.

Gebruik Windows Taakbeheer om programma’s te sluiten die bandbreedte in beslag nemen

Open het Taakbeheer van Windows en controleer welke programma’s veel bandbreedte verbruiken en sluit ze af als ze niet nodig zijn.

Als je niet precies weet waar een programma voor dient, zoek dat dan eerst op via Google, zodat je niet onbedoeld een programma afsluit dat je eigenlijk wel nodig hebt.

Een VPN-client gebruiken

Het helpt ook vaak om een VPN verbinding op te zetten om je ping te stabiliseren of te verminderen. Dit komt omdat de datapakketten soms via een directere route met de VPN-server de spelserver kunnen bereiken.

Bovendien kan je internetprovider geen voorrang geven aan je gegevensoverdracht afhankelijk van de dienst, aangezien hij geen toegang meer heeft tot je gegevens. Of dit een potentieel probleem is of niet, hangt af van het land waar je woont.

Probeer de VPN-software van Shellfire nu voor minder dan 5 € / maand!

Gebruik alternatieve DNS-servers

Het gelinkte artikel vertelt je hoe je alternatieve DNS servers kunt gebruiken op Windows 10. Dit kan soms ook helpen om je ping met Windows 10 te verbeteren.

Je kunt een van de volgende opties proberen:

 • OpenDNS: 208.67.222.222 and 208.67.220.220
 • Cloudflare: 1.1.1.1 and 1.0.0.1
 • IBM Quad9: 9.9.9.9
 • Google: 8.8.8.8 and 8.8.4.4

Als het veranderen van de DNS server niet helpt om je ping te verbeteren, kun je altijd terugschakelen naar je standaard DNS servers.

Uitschakelen van achtergrond updates

Een hogere ping kan op korte termijn worden veroorzaakt door updates op de achtergrond die door Steam, Origin, etc. worden geactiveerd.

Als je vaak te maken hebt met een abrupte verhoging van de ping die na een tijdje weer normaal wordt, probeer dan automatische updates uit te schakelen in de launcher die je gebruikt.

Bekijk de artikelen hieronder die de noodzakelijke procedure beschrijven voor de meest populaire launchers/opslagplaatsen:

Verbeter Windows 10 ping via registerinstellingen

Waarschuwing: Deze instructie is alleen bedoeld voor gevorderde gebruikers. Als je op een of andere manier niet zeker bent van de volgende instructies, is het beter om deze maatregel niet te gebruiken.

Een register-tweak kan ook helpen om je ping op Windows 10 te verminderen, met de volgende procedure:

 1. Gebruik Windows-toets + R om het dialoogvenster op te roepen en voer “regedit” in om het register te openen.
 2. Navigeer naar het volgende pad: Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces
 3. Open de submap met de meeste bestanden – de exacte naam varieert afhankelijk van het systeem.
 4. Klik met de rechtermuisknop en selecteer “New” en vervolgens DWORD-waarde (32-bit).
 5. Geef de nieuwe waarde de naam “TcpAckFrequency” en verander de waarde van 0 naar 1 in het volgende venster.

Bepaalde wijzigingen in het register van Windows 10 kunnen ook helpen je ping te verminderen.

Hier is nog een optie:

 1. Gebruik het register om te navigeren naar “Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\MSMQ\PArameters”.
 2. Klik met de rechtermuisknop en selecteer “New” en vervolgens DWORD-waarde (32-bit).
 3. Geef de nieuwe parameter de naam “TCPNoDelay” en stel de waarde in het volgende dialoogvenster in van 0 op 1.

Als je belangstelling hebt, kun je hier een gedetailleerde uitleg vinden over waarom dit register werkt.

Conclusie

Als Windows 10-gebruiker heb je meer opties om je ping te verminderen dan console-gamers. We hebben de meest effectieve tips en trucs in dit artikel beschreven.

Als dit artikel je heeft geholpen, zou het fijn zijn als je het deelt met je vrienden en op sociale media. Anders ontvangen we graag je vragen en suggesties, evenals andere tips om de latentie op Windows 10 te verminderen.

Header afbeelding: fotogigi85/123RF

5/5 (4)

How did you like this post?